Narancslekvár
Hozzávalók:
- 3 kg narancs
- 3 db citrom
- 2 rúd vanília
- 1,5 kg kristálycukor
- 0,5 liter víz
Elkészítés:
- Mivel a narancslekvárba a gyümölcs héja is belekerül, így
nagyon alaposan mossuk meg. Érdemes akár egy éjszakát is egészben
áztatni a gyümölcsöt, majd másnap tiszta kefével gyorsan átsikálni.
- A gyümölcsök héját zöldséghámozóval vékonyan távolítsuk el, majd
vágjuk gyufaszál vastagságúra.
- A narancs és a citrom belső, vékonyabb,
fehér héját, és a fehér csutkarészt is távolítsuk el. Ha szeretjük a
kicsit kesernyésebb ízt, akkor a narancs szinte áttetsző, hártyás
bevonatát hagyjuk meg. Ha édesebb ízre vágyunk, akkor a belső hártyát is
távolítsuk el, mert ez adja a keserű ízt. A narancsszeleteket egy pici
bemetszéssel tulajdonképpen kifordítjuk a vékony hártyából.
- Majd a
narancshúst kockára vágjuk és egy nagyobb lábasba rakjuk.
- Kilónként egy
darab citrom frissítőbbé, pikánsabbá teszi a narancslekvár ízét, amit
ugyanúgy készítünk elő, mint narancsot. Természetesen az előkészítés
során keletkezett, felfogott levet is löttyintsük hozzá a
gyümölcshúshoz.
- Következő lépésként a fél liter vízbe öntsünk bele fél kiló cukrot,
adjuk hozzá a vékonyra szelt narancs- és citromhéjat, majd lassan,
állandó keverés mellett forraljuk fel, aztán közepes lángon főzzük
további 20 percig.
- Ezután beletesszük a maradék cukrot, a gyümölcshúst, a
két vaníliarúd kikapart belsejét és jól össze keverjük, majd legalább
1,5 órát főzzük.
- A főzés alatt óvatosan – nehogy megégessük a szánkat –
kóstolgassuk, így az íze már nem fog meglepetést okozni.
- Tesztelni már
csak a lekvár állagát kell. Egy kávéscsészébe vagy
kistányérba kanalazzunk kevés lekvárt, és tegyük be a hűtőbe. Ha 10 perc
múlva enyhén zselésedik, akkor már jó. Ha hígnak találjuk, akkor főzzük
még tovább egy kicsit.
- Még forrón befőttesüvegekbe töltjük, az üvegek tetejére celofánpapírt
teszünk, majd a tetővel szorosan lezárjuk.
- Száraz dunsztban – azaz
takarókba alaposan bebugyolálva legalább fél, de inkább egy napig
hagyjuk magára.
- Ezután már csak szépen felsorakoztatjuk az üvegeket a
kamra polcára, és természetesen a konyhapultra is kikészítünk egyet,
nehogy már megfosszuk a látványtól magunkat és családtagjainkat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése