2012. december 1., szombat

Narancslekvár

Hozzávalók: 
  • 3 kg narancs
  • 3 db citrom
  • 2 rúd vanília
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 0,5 liter víz
Elkészítés:
  1. Mivel a narancslekvárba a gyümölcs héja is belekerül, így nagyon alaposan mossuk meg. Érdemes akár egy éjszakát is egészben áztatni a gyümölcsöt, majd másnap tiszta kefével gyorsan átsikálni. 
  2. A gyümölcsök héját zöldséghámozóval vékonyan távolítsuk el, majd vágjuk gyufaszál vastagságúra. 
  3. A narancs és a citrom belső, vékonyabb, fehér héját, és a fehér csutkarészt is távolítsuk el. Ha szeretjük a kicsit kesernyésebb ízt, akkor a narancs szinte áttetsző, hártyás bevonatát hagyjuk meg. Ha édesebb ízre vágyunk, akkor a belső hártyát is távolítsuk el, mert ez adja a keserű ízt. A narancsszeleteket egy pici bemetszéssel tulajdonképpen kifordítjuk a vékony hártyából.
  4. Majd a narancshúst kockára vágjuk és egy nagyobb lábasba rakjuk. 
  5. Kilónként egy darab citrom frissítőbbé, pikánsabbá teszi a narancslekvár ízét, amit ugyanúgy készítünk elő, mint narancsot. Természetesen az előkészítés során keletkezett, felfogott levet is löttyintsük hozzá a gyümölcshúshoz.
  6. Következő lépésként a fél liter vízbe öntsünk bele fél kiló cukrot, adjuk hozzá a vékonyra szelt narancs- és citromhéjat, majd lassan, állandó keverés mellett forraljuk fel, aztán közepes lángon főzzük további 20 percig. 
  7. Ezután beletesszük a maradék cukrot, a gyümölcshúst, a két vaníliarúd kikapart belsejét és jól össze keverjük, majd legalább 1,5 órát főzzük. 
  8. A főzés alatt óvatosan – nehogy megégessük a szánkat – kóstolgassuk, így az íze már nem fog meglepetést okozni. 
  9. Tesztelni már csak a lekvár állagát kell. Egy kávéscsészébe vagy kistányérba kanalazzunk kevés lekvárt, és tegyük be a hűtőbe. Ha 10 perc múlva enyhén zselésedik, akkor már jó. Ha hígnak találjuk, akkor főzzük még tovább egy kicsit.
  10. Még forrón befőttesüvegekbe töltjük, az üvegek tetejére celofánpapírt teszünk, majd  a tetővel  szorosan lezárjuk. 
  11. Száraz dunsztban – azaz takarókba alaposan bebugyolálva legalább fél, de inkább egy napig hagyjuk magára. 
  12. Ezután már csak szépen felsorakoztatjuk az üvegeket a kamra polcára, és természetesen a konyhapultra is kikészítünk egyet, nehogy már  megfosszuk a látványtól magunkat és családtagjainkat.
forrás: www.hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése