2013. március 29., péntek

Karamelltorta grillázzsal


Hozzávalók:
Piskóta:
Krém:
  • 1200 ml tejszín
  • 600 g cukor
  • 320 g fehér csokoládé

Grillázs:
  • 1 nagy marék mogyoró
  • 2-3 evőkanál cukor
Elkészítés:
Krém:
  1. A tejszínt felforraljuk.
  2. Következő lépésként a cukrot elkezdjük felolvasztani egy nagy edényben (ez nagyon fontos, mert ha majd ráöntjük a tejszínt, akkor könnyen kifut), folyamatosan kevergetve.  
  3. Ha teljesen felolvadt, akkor nagyon óvatosan és egészen kicsi részletekben hozzáöntjük a karamellhez a tejszínt. 
  4. Simára keverjük, majd beletesszük a fehér csokoládét is, amivel szintén simára keverjük. 
  5. Jól lehűtjük (vagy egy éjszakára tesszük hűtőbe vagy 1-2 órára a fagyasztóba, különben a tejszín nem fog felverődni).
  6. A kihűlt krémet először alacsony fokozaton habosítjuk robotgéppel, majd amikor elkezd fodrozódni akkor emelünk a fordulatszámon. Viszonylag kemény krémet kell a végére kapnunk, viszont arra nagyon oda kell figyelni, hogy ne verjük túl, mert kicsapódhat. (Én menet közben egy kis habtejszínnel higítottam a krémen, nekem túl tömény lett így)
Grillázs:
  1. A mogyoró grillázshoz 2-3 evőkanál cukorból karamellt készítünk.
  2. A mogyorót felaprítjuk, és pár perc alatt megpirítjuk. 
  3. Amikor teljesen felolvadt a cukor, akkor hozzáadjuk mogyorót. 
  4. Én egy szilikonos sütőpapírral lefedett tálcára terítettem ki. 
  5. Amikor teljesen kihűlt, robotgépben egészen apróra aprítom. 
A torta összeállítása:
  1. A piskótát vízszintesen kettévágjuk. 
  2. Megkenjük az alsó lapot krémmel, és szórunk rá egy kis grillázst.
  3. Rátesszük a tetejét, szépen elkenjük rajta a maradék krémet, majd a tetejét is megszórjuk grilllázzsal.
  4. Érdemes egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy jobban összeérjenek az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése