2013. március 2., szombat

Epres-fehércsokis macaron

A macaron elkészítése amilyen könnyűnek tűnik, olyan egyszerűen el lehet rontani.
Összegyűjtöttem néhány fontos tudnivalót, hogy mire is kell odafigyelni:
  • A tojásfehérje mindenképp pihenjen minimum 24 órát szobahőmérsékleten!!
  • A mandulát egy nappal hamarabb kell ledarálni, hogy veszítsen a nedvességéből!!
  • Ha színezni szeretnénk a macaronokat, semmiképp se folyékony ételfestéket használjunk!! (Legjobb a zselés.)
  • Miután kinyomkodtuk sütőpapírra a macaronokat, 1 órát mindenképp pihentetni kell!! Ez azért fontos, hogy vékony hártya keletkezzen a tetején, így sütés közben szép talpuk nőhet. 
 Hozzávalók:

Macaron:
  • 11 dkg mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás fehérje
  • 5 dkg kristálycukor
  • pár csepp piros ételfesték
Fehércsokis krém:
  • 100 g fehércsoki
  • 0,5 dl habtejszín
  • 2 dkg margarin


Elkészítés: 

Sütés előtti nap:
  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. 
 Fehércsokis krém:
  1. a fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk(a fehrécsokit nagyon óvatosan kell megolvasztani, nagyon könnyen megég!)
  2. Hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a vajat és az egészet simára keverjük (ha nem olvad el a vaj, pár másodpercre visszatesszük a gőz fölé).
  3. Amikor már kihűlt egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
 Sütés napja:
  1. A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, a pár csepp ételfestéket, majd addig verjük, míg kemény hab nem lesz belőle
  2. Ekkor hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatunk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kapunk.
  3. Sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal
  4. Nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjön sütés közben.
  5. A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
  6. Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
  7. Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét megkenünk kb. 1 teáskanálnyi fehércsokis krémmel, a közepére pedig teszünk egy kávéskanálnyi epres lekvárt, majd rányomunk egy másikat.
  8. Legalább 2 órára betesszük őket a hűtőbe, hogy a fehércsokis krém szépen megdermedjen.
  9. Ha szépen megdermedt a krém, már tálalhatjuk is!
Ebből a mennyiségből 24 db macaron készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése