Tésztához:
- 15 dkg zabkeksz (Győri Édes)
- 3 dkg olvasztott vaj
- 60 dkg tejszínes krémsajt/soft cheese
- 22 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- csipet só
- 3 tojás
Málnaörvényhez:
- 15 dkg fagyasztott málna
- 2 evőkanál cukor
Tészta elkészítése:
- A kekszet morzsává aprítom, összekeverem az olvasztott vajjal, majd a kapcsos forma aljára nyomkodom.
- 10 percig elősütöttem 190 fokon, majd a sütő hófokát 165 fokra csökkentettem.
Málnaörvény elkészítése:
- A felolvadt málnát leturmixolom, átpasszírozom, és a cukorral tejszínsűrűségűvé forralom.
Sajtkrém elkészítése:
- A krémsajtot egy nagy, mély tálban 3 percig a kézi mixerrel nagy fokozaton habosítottam, alacsony fordulaton hozzáadtam a cukrot, a vaníliakivonatot,és egy csipet sót.
- Ezután a krém közepébe mélyedést csináltam, beleütöttem 1 tojást, és csak annyi ideig kevertem a mixerrel, míg egynemű lett kevés, körülötte lévő krémmel, majd lapáttal összeforgattam a krém többi 90%-ával.
- Ugyanígy kevertem hozzá a többi tojást is. Így elkerülhető, hogy a felvert tojással sok levegőbuborék kerüljön a masszába, amitől azután rengeteg kráter jelenne meg sütés közben a torta felszínén.
- A krémet a kihűlt kekszalapra öntöttem, a munkalaphoz ütögetve elegyengettem, a feljövő kis buborékokat egy hústűvel kipukkasztgattam.
- A málnaszósszal bepöttyöztem a tortát (legközelebb sűrűbben), és egy fogpiszkálóval meghúzogattam a pöttyöket.
- Vizet forraltam, és egy akkora tepsibe öntöttem, amibe majd belefér a tortaforma.
- A kapcsos formát alul és körben 3 rétegben hajtogatott alufóliába burkoltam, nehogy a víz belefolyjon, a tepsibe raktam, a sütő középső rácsára tettem, körbeöntöttem a lobogó vízzel, míg az alufólia engedte, és 165 fokon 65 percig sütöttem.
- A torta tetejére félidőtől lazán alufóliát raktam.
- A sütés végére kissé megemelkedik a torta, - és ekkor még rezgős az egész - de azután kihűlés közben szépen visszasimul, és jól látszik a málnás díszítés is.
- Egy éjszakás hűtés után tálalható, a maradék szósszal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése