Piskótához:
Krémhez:
- 4 db egész tojás
- 30 g vaníliás cukor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 500 g Mascarpone
- 1 evőkanál konyak
- 100 ml habtejszín
- 3 g lapzselatin (2 lap)
Középső részhez:
- 15 db babapiskóta
- 2 dl erős kávé
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 ml barna rum
Torta díszítéséhez:
- 45 db babapiskóta
- 150 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
Piskóta elkészítés:
- Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral és a sütőt előmelegítjük 180 °C fokra (légkeveréses).
- Tojásokat szétválasztjuk.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
- A tojássárgákat 2 evőkanál forró vízzel habosra felverjük, és közben lassanként beleszórjuk a cukrokat.
- A lisztet elkeverjük az étkezési keményítővel, és átszitálva a tojássárgájához keverjük.
- A tojáshabot egy fakanállal óvatosan a tojássárgájához keverjük.
- A tésztát a tortaformába öntjük és megsütjük kb 15-20 perc alatt.
- Ha kihűlt kettévágjuk egy éles késsel.
- A krémhez a tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük. Akkor jó, ha a cukor elolvadt, a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű lesz. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd a konyakkal ízesítjük.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a tejszínt is, és lazán a sajtos krémbe forgatjuk.
- A zselatinlapot beáztatjuk vízbe, kinyomkodjuk, majd tűzhelyen felolvasztjuk 3-4 evőkanál vízben, és langyosan a krémbe keverjük óvatosan.
- A krém felét az első piskótakarikára kenjük, majd megszórjuk kakaóporral.
- Eligazgatjuk, és ráhelyezzük a kávéba beáztatott babapiskótákat.
- Rátesszük a krém második felét, megint megszórjuk kakaóporral, és ráhelyezzük a másik piskótakarikát.
- A kifolyt krémet szétkentjük a piskóta köré és ráragasszuk a babapiskótákat.
- A tortát egy szalaggal körbekötjük, hogy nehogy szétessen a torta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése