2012. szeptember 22., szombat

Tiramisu torta

Hozzávalók
Piskótához:
  • 5 db egész tojás
  • 120 g búzaliszt
  • 30 g étkezési keményítő
  • 150 g kristálycukor 
  • 10 g vaníliás cukor
Krémhez:
  • 4 db egész tojás
  • 30 g vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kristálycukor 
  • 500 g Mascarpone
  • 1 evőkanál konyak
  • 100 ml habtejszín
  • 3 g lapzselatin (2 lap)
Középső részhez:
  • 15 db babapiskóta
  • 2 dl erős kávé
  • 2 evőkanál kristálycukor 
  • 2 ml barna rum
Torta díszítéséhez:
  • 45 db babapiskóta
  • 150 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor

Piskóta elkészítés:

  1. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral és a sütőt előmelegítjük 180 °C fokra (légkeveréses).
  2. Tojásokat szétválasztjuk. 
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. 
  4. A tojássárgákat 2 evőkanál forró vízzel habosra felverjük, és közben lassanként beleszórjuk a cukrokat. 
  5. A lisztet elkeverjük az étkezési keményítővel, és átszitálva a tojássárgájához keverjük. 
  6. A tojáshabot egy fakanállal óvatosan a tojássárgájához keverjük.
  7. A tésztát a tortaformába öntjük és megsütjük kb 15-20 perc alatt. 
  8. Ha kihűlt kettévágjuk egy éles késsel.
Krém elkészítése:
  1. A krémhez a tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük. Akkor jó, ha a cukor elolvadt, a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű lesz. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd a konyakkal ízesítjük.
  2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a tejszínt is, és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. 
  3. A zselatinlapot beáztatjuk vízbe, kinyomkodjuk, majd tűzhelyen felolvasztjuk 3-4 evőkanál vízben, és langyosan a krémbe keverjük óvatosan.
  4. A krém felét az első piskótakarikára kenjük, majd megszórjuk kakaóporral.
  5. Eligazgatjuk, és ráhelyezzük a kávéba beáztatott babapiskótákat. 
  6. Rátesszük a krém második felét, megint megszórjuk kakaóporral, és ráhelyezzük a másik piskótakarikát. 
  7. A kifolyt krémet szétkentjük a piskóta köré és ráragasszuk a babapiskótákat. 
  8. A tortát egy szalaggal körbekötjük, hogy nehogy szétessen a torta.



Díszítés elkészítése:


  1. A díszítéshez való tejszínt felverjük, nyomózsákba tesszük és kinyomjuk, ahogy a képen látszik. A tetejét megszórjuk a kakaóporral.
  2. Betesszük a hűtőbe, ha lehet, egy napig álljon, hogy összeálljanak az ízek, de 1-2 óra hűtés után már fogyasztható.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése