2012. november 14., szerda

Gesztenyetorta

Hozzávalók

Piskótákhoz:
  • 9 tojás
  • 9 csapott evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • sütőpor
Csokikrémhez
  • 100 g étcsoki 
  • 25 g vaj
  • 1 dl tejszín
Gesztenyés töltelékhez
  • 250 g gesztenyepüré
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál étkezési zselatin
  • 1 evőkanál rum
  • 4 dl tejszín
  • 1 dl tej
Díszítéshez
  • 3 dl tejszín (elég 2 is)
  • 1 zacskó habfixáló
  • 60 g étcsoki 
Gesztenyeszívekhez
  • 250 g gesztenyepüré
  • 2-3 evőkanál rum
  • kb 40 g étcsoki

Elkészítés:

Piskóták:
  1. 3 tojásból csinálunk egy könnyű felvert piskótát:
  2. A tojás sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük.
  3. A fehérjét csipet sóval keményre verjük (vigyázzunk, hogy ne verjük túl, mert akkor törni fog!!).
  4. A lisztet a sütőporral együtt átszitáljuk.
  5. Fakanállal óvatosan összeforgatjuk a sütőporos lisztet, a tojásfehérjét és a tojássárgáját.
  6. 30x28 centis tepsiben 180 fokon sütjük.
  7. Ha kész, ezt félbevágjuk, így kapunk két 15x28-as piskótát. 
  8. A maradék 6 tojásból csinálunk egy másik piskótát, azzal a különbséggel, hogy egy evőkanál lisztet egy evőkanál kakaóporral helyettesítünk. 
  9. Ezt egy kapcsos tortaformában készre sütjük, majd ha kihűlt vízszintesen félbevágjuk.

Csokikrém:
  1. Vízfürdőn felolvasztjuk a csokit a vajjal.
  2. Amikor kihűlt, krémesre keverjük a habtejszínnel. 
(A vízfürdő lényege, hogy egy edénybe felteszünk forrni vizet, majd ráteszünk egy kisebb edényt, úgy, hogy a gőz távozni tudjon, és a kisebb edény alja ne érjen bele a vízbe.  Ha ezekre nem figyelünk, a csoki könnyen odaéghet!)

A kész piskótákat megtöltjük a csokikrémmel, majd feltekerjük.

Gesztenyés töltelék:
  1. A habtejszínt keményre verjük.
  2. A tejben feloldjuk az étkezési zselatint, majd lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük (NEM forraljuk!).
  3. A gesztenyepürét összetörjük, hozzáadjuk a rumot és a porcukrot. 
  4. Legvégül összekeverjük a habtejszínt, a gesztenyét és a tejet.  4
Gesztenyeszívek:
  1. A gesztenyepürét összetörjük, és a rummal összekeverjük.  
  2. Szíveket formálunk belőle. 
  3. A csokit vízfürdőn megolvasztjuk. 
  4. A gesztenye szíveket csokiba mártjuk, majd hagyjuk megdermedni.
  5. Ha nem akarunk a szívekkel sok időt eltölteni, csinálhatunk egyszerű golyókat is.
(Nekem szerencsére könnyebb dolgom volt, mert van szilikonos szív alakú bonbonformám, amit először kikentem a csokival, majd megtöltöttem a gesztenyével, végül lefedtem a maradék csokival. Pár órát a hűtőben dermedt.)

Torta összeállítása:
  1. A kapcsos tortaformánk aljába belefektetjük az egyik csokis piskótánkat.
  2. A feltekert töltött piskótákat a piskóta kerületére fektetjük.
  3. Majd megtöltjük a gesztenyekrémmel.
  4. Ráfektetjük a másik csokis piskótánkat, ezt kicsit rányomkodjuk, így jobban össze fog állni.
  5. 6-8 órát, vagy egy éjszakát hűtőben hagyjuk megdermedni, és összeérni.
  6. Amikor kivettük a hűtőből a díszítéshez félretett habtejszínt keményre verjük a habfixálóval, majd ezzel bekenjünk a torta oldalát és tetejét. 
  7. Gesztenyeszívekkel díszítjük, illetve ízlés szerint csokireszelékkel. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése